Adakah anda tahu terdapat pelbagai jenis awan Pada pandangan pertama, semua awan kelihatan sama. Tetapi dengan sedikit pengetahuan, anda akan dapat belajar mengetahui dengan tepat jenis awan yang anda lihat.

Dalam panduan ini, kami menunjukkan kepada anda semua langkah untuk mengenal pasti awan. Kami akan membahas sepuluh jenis awan utama dan memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk mengenal pasti setiap jenis awan, termasuk nama awan, bentuknya, ketinggian di langit, warna, dan cuaca yang anda harapkan.

Secara umum, terdapat sepuluh jenis awan utama yang akan anda lihat di langit, dan kami membincangkannya di bawah. Untuk setiap jenis awan yang berbeza ini, kami menyertakan, penerangan ringkas, dan maklumat tambahan berikut:

-Ketinggian
-Warna
-Bentuk
-Cuaca

ALTOKUMULUS

Ketinggian: Pertengahan
Warna: Putih
Bentuk: Seperti timbunan dan sering berkumpul bersama
Cuaca: Bervariasi

Awan Altokumulus adalah awan yang cukup umum yang kelihatan seperti tompok putih atau kelabu bulat di langit. Kadang-kadang ia berkelompok dalam garis selari dan digambarkan kelihatan serupa dengan sisik ikan.

ALTOSTRATUS
Ketinggian: Pertengahan
Warna: Putih atau kelabu muda
Bentuk: Tebal dan rata
Cuaca: Biasanya menunjukkan cuaca semakin hampir; boleh menyebabkan pemendakan ringan.

Awan-awan ini membentuk lapisan putih atau kelabu yang menyelimuti langit pada tahap pertengahan. Biasanya tidak ada tampalan langit biru ketika awan ini muncul, tetapi matahari sering terlihat sebagai cakera yang redup di belakang awan (walaupun tidak ada bayang-bayang yang muncul di tanah).

KIRROKUMULUS SIROSIS
Ketinggian: Tinggi
Warna: Putih atau kelabu
Bentuk: Barisan awan kecil yang tidak rata
Cuaca: Biasanya cerah dan sejuk

Awan Kirrokumulus jauh lebih kecil daripada kebanyakan jenis awan yang lain. Ia dijumpai di aras tinggi dan terhasil daripada kristal ais. Selalunya tersusun dalam barisan selari. Ia adalah salah satu jenis awan yang jarang dan biasanya tidak bertahan lama.

KIRROSTRATUS
Ketinggian: Tinggi
Warna: Cerah / putih
Bentuk: Wispy, tetapi lebih tebal daripada awan Kirrus
Cuaca: Bervariasi

Ini adalah awan cerah yang menutupi sebahagian besar atau seluruh langit. Tanda terbaik untuk awan Kirrostratus adalah lingkaran cahaya yang mengelilingi matahari atau bulan.

KIRRUS
Ketinggian: Tinggi
Warna: Putih
Bentuk: Wispy atau berbulu
Cuaca: Kurang baik

Awan Wispy yang terletak tinggi di atmosfera kemungkinan awan Kirrus. Ia nipis dan putih dengan banyak langit biru yang kelihatan. Ia boleh berlaku pada cuaca cerah atau ketika ribut depan atau ribut besar menghampiri.

KUMULONIMBUS
Ketinggian: Rendah (walaupun boleh merangkumi semua lapisan)
Warna: Pucat hingga kelabu gelap
Bentuk: Padat dan menjulang tinggi
Cuaca: Ribut Petir

Kumulonimbus adalah “awan ribut petir” dan merupakan awan menjulang besar yang sering berwarna gelap. Melihatnya adalah petanda bahawa ribut kemungkinan sedang dalam perjalanan. Ia boleh menjadi sangat besar, kelihatan seperti gunung (kadang-kadang dengan puncak rata).

KUMULUS
Ketinggian: Rendah
Warna: Putih
Bentuk: Berbulu, tinggi,
Cuaca: Biasanya cerah

Awan yang mungkin anda lukis ketika anda masih kecil, awan Kumulus adalah awan individu yang padat berwarna putih terang di atas dan kelabu di bawahnya. Ia biasanya muncul lebih awal pada hari ketika cerah.

NIMBOSTRATUS
Ketinggian: Rendah
Warna: Kelabu gelap
Bentuk: Lapisan tebal yang besar
Cuaca: Hujan atau salji yang stabil

Awan Nimbostratus membentuk lapisan tebal dan gelap di langit. Selalunya cukup tebal untuk menghilangkan cahaya matahari. Seperti awan Kumulonimbus, ia dikaitkan dengan hujan lebat, tetapi, tidak seperti Kumulonimbus, anda tidak dapat nampak awan nimbostratus individu.

STRATOKUMULUS
Ketinggian: Rendah
Warna: Putih
Bentuk: Gebu
Cuaca: Muncul sebelum atau selepas / apabila terdapat perolakan yang lemah di atmosfera

Awan stratokumulus agak serupa dengan awan kumulus tetapi lebih rata, lebih tebal, dan lebih gelap. Tidak ada langit biru di antara awan, dan cuaca akan kelihatan lebih mendung daripada cerah.

STRATUS
Ketinggian: Rendah
Warna: Kelabu atau putih
Bentuk: Lapisan rata
Cuaca: Cuaca suram, kadang-kadang dengan hujan ringan

Mirip dengan kabut (tetapi di kaki langit dan bukannya di tanah), awan stratus adalah lapisan awan tanpa kelabu yang menutupi seluruh atau sebahagian besar langit.