PENYAKIT-PENYAKIT PERLU DIJAUHI OLEH PENUNTUT ILMU

 1. Memberikan alasan tiada masa untuk menuntut ilmu sedangkan ada masa untuk bermain phone, menonton movie dan lain-lain. Tambahan pula, zaman sekarang sudah banyak kelas pengajian ilmu secara online di media sosial.
 2. Terus melompat menuntut ilmu di peringkat muntahi tanpa mendahului menuntut ilmu di peringkat mubtadi’.
 3. Suka bertukar-tukar kelas. Kelas yang asal masih belum khatam kitabnya tetapi apabila dengar ada kelas yang baru ingin dibuka, terus pergi ke kelas yang baru dan meninggalkan kelas yang lama tanpa sempat mengkhatamkannya (melainkan ada sebab-sebab yang tertentu).
 4. Sasaran dalam menuntut ilmu hanya mengejar khatam dan sanad tanpa memahami dan merasai hakikat ilmu yang dipelajari melalui kitab tersebut.
 5. Tidak beradab dengan guru sama ada di dalam kelas atau di luar kelas seperti mengumpat dan tidak beradab dengan kitab seperti meletakkan di tempat yang rendah.
 6. Hanya mengejar guru-guru yang masyhur di media sosial atau disebabkan anak-anak muridnya yang ramai lalu mengabaikan dan memandang remeh kepada guru-guru yang tidak dikenali ramai tetapi hakikatnya seorang alim dan amanah dengan ilmunya.
 7. Merasakan diri sendiri sahaja yang rajin menuntut ilmu dan orang lain yang tidak kelihatan olehnya di dalam kelas dianggap malas menuntut ilmu sedangkan boleh bersangka baik bahawa orang tersebut pergi ke kelas di tempat yang lain.
 8. Memandang sinis dan meremehkan melalui lisan atau media sosial dengan cara yang tidak beradab kepada orang lain yang tersalah menyampaikan ilmu sedangkan mampu untuk menegur dengan cara yang berhikmah. Apa guna belajar ilmu tasawuf?
 9. Rajin menuntut ilmu tetapi tidak mengamalkan ilmunya sehingga melakukan kemungkaran seperti couple, merokok, meninggalkan solat dan sebagainya.
 10. Terlalu sibuk menuntut ilmu sehingga mengabaikan tanggungjawabnya sebagai umat Islam untuk menegur kemungkaran seperti membiarkan ahli rumahnya meninggalkan solat, keluar malam dating dengan perempuan dan sebagainya.
 11. Tidak memahami ‘Fiqh Aulawiyat’ sebagai penuntut ilmu yang sebenar. Apabila bertembung di antara kelas dan ahli rumah yang mengalami kemalangan teruk dalam rumah (pada waktu itu hanya berdua sahaja di rumah) maka lebih memilih kelas sedangkan nyawa sahabat lebih penting.
 12. Masa dipenuhi dengan kelas pengajian ilmu tetapi tiada langsung sensitiviti terhadap isu semasa umat Islam dan kesedaran politik Islam seperti Masjid al-Aqsa, Palestin dijajah oleh bangsa Yahudi daripada negara haram Israel, negara Islam dipimpin oleh pemimpin yang zalim terhadap Islam dan lain-lain.
 13. Memasang niat daripada awal menuntut ilmu hanya untuk mendapat kemasyhuran dan pangkat di dunia tanpa memikirkan niat sebenar menuntut ilmu iaitu mendapat keredhaan Allah dan mampu membezakan antara hak dan batil dalam kehidupan.

Daripada Anas dan Huzaifah dan Ka’ab bin Malik RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ طَلَبَ الْعِلْمَ لِيُمَارِيَ بِهِ السُّفَهَاءَ، أَوْ يُكَاثِرَ بِهِ الْعُلَمَاءَ، أَوْ يَصْرِفَ بِهِ وُجُوهَ النَّاسِ إِلَيْهِ، فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

Maksudnya: “Barangsiapa yang mencari ilmu untuk berdebat dengan golongan jahil, atau untuk menandingi ulama’, atau mengalihkan pandangan manusia kepadanya, nescaya persiapkan tempatnya dalam neraka.”

(Hadith Riwayat Imam al-Tirmidzi)

Segala nasihat di atas khusus untuk diri penulis juga yang tidak pernah terlepas daripada dosa dan kesilapan.

Sahabat-sahabat yang membaca penulisan ini boleh tambah lagi sekiranya ada yang lain.

Kredit : Harith Osman