MENUNAIKAN KEHENDAK

Akbar Allahabadi ialah seorang penyair terkenal yang terkenal dengan puisi komedinya di benua kecil Indo-Pak, sebelum pemisahan.

Apabila anaknya berkahwin, bapanya mengumumkan bahawa dia akan menawarkan hadiah istimewa kepada anaknya pada majlis perkahwinannya. Kemudian, di hadapan orang ramai, si bapa datang kepada anaknya.

Semua orang tidak sabar untuk melihat apakah hadiah istimewa yang akan diberikan oleh bapa kepada anaknya hari ini. Si bapa memberikan sebuah kotak kecil kepada anaknya dan memintanya membukanya dan mendedahkannya kepada orang ramai.

Apabila anak lelakinya membuka kotak hadiah, dia terjumpa satu mainan biasa dan murah yang digunakan oleh kanak-kanak kecil untuk bermain. Semua orang ketawa menganggap ini adalah gurauan.

Pada masa itu, si ayah berkata bahawa hadiah ini sebenarnya adalah nasihat untuk anaknya.

Kemudian ayah menjelaskan:

“Masa awak kecik dulu pernah minta saya belikan mainan ni untuk awak. Hari itu, saya tidak mempunyai wang yang cukup untuk membelinya. Anak lelaki saya, … anda berkeras, menangis dan kecewa dan berhenti bercakap dengan saya selama sehari.

Beginilah kemarahan awak terhadap saya kerana mainan mudah ini. Tetapi hari ini, pada masa muda anda dan pada hari perkahwinan anda, apabila saya memenuhi keinginan anda dan memberikan anda mainan ini … anda ketawakan seolah-olah ini gurauan.

Perkara yang ingin saya tekankan ialah jangan sekali-kali mengejar keinginan anda dalam hidup. Apa yang anda anggap sebagai keinginan penting pada zaman kanak-kanak anda… anda mendapati ia tidak bernilai dan mentertawakannya pada masa muda anda.

Begitu juga, apa sahaja yang anda anggap sebagai keinginan penting dalam hidup anda _… pada hari kiamat,

kamu akan mendapatinya sia-sia dan mentertawakannya.”

_ Pada zaman dahulu kala, begitulah cara para bapa yang soleh membimbing dan menasihati anak-anak mereka.

Shaykh Hafiz Maulana Engr. Zulfiqar Ahmad Naqshbandi Mujaddidi Db Khutbaat-e-Faqeer: Jld. 25, p80

Kredit : Maulana Wan Aswadi