Socrates adalah bapa pemeriksa fakta. Kira-kira 2400 tahun yang lalu, ahli falsafah Yunani Socrates telah dicabar oleh seorang individu yang ingin bercerita kepadanya tentang salah seorang kawannya. Socrates adalah seorang yang sibuk, jadi sebelum memberi perhatian lagi, dia menjemputnya untuk menapis ceritanya melalui tiga tapisan untuk menentukan sama ada ia patut didengar.

Saringan pertama, jelas Socrates, ialah Saringan Kebenaran. Menurut ahli falsafah itu, sesebuah cerita itu patut didengar dan dikongsi sekiranya ia benar. Ini bermakna ia mesti mengesahkan ia benar. Jika tidak, lebih baik berdiam diri.

Socrates kemudian berpindah ke tapisan kedua, Saringan Kebaikan. Bagi Socrates, jika cerita itu membawa kebaikan, jika ia menyumbang sesuatu yang positif kepada orang yang mendengarnya, maka tidak syak lagi ia patut diceritakan. Dalam konteks yang lebih moden, adalah bagus untuk bertanya tentang tujuan penyebaran maklumat: adakah cerita itu bertujuan untuk mengejutkan, menimbulkan ketakutan, meyakinkan atau memanipulasi (propaganda)?

Akhir sekali, tapisan yang ketiga ialah Saringan Manfaat. Ahli falsafah itu bertanya kepada orang itu sama ada ceritanya mengandungi maklumat yang berguna. Memandangkan jawapan negatif ketiga, dia membuat kesimpulan: “Jika apa yang anda ingin beritahu saya tidak benar atau tidak baik dan tidak berguna, mengapa perlu bersusah payah memberitahu saya sama sekali?”

Teori ini kelihatan mudah. Tetapi jika semua orang menapis komen dan dakwaan mereka melalui tiga saringan ini sebelum mendedahkannya kepada umum, pastinya akan kurang maklumat yang salah. Dan mungkin akan kurang adanya “salakan” di media sosial!