Atheis biasanya mendakwa bahawa setiap makhluk hidup adalah hasil evolusi. Terdapat satu teori dengan nama “Teori Evolusi”… yang ditolak oleh penyelidikan moden para saintis.

Para saintis ini dan penyelidikan mereka memudahkan kami. Penemuan kajian kemudian menunjukkan bahawa kewujudan manusia hanya boleh bermula daripada lelaki. Ia tidak boleh bermula dari perempuan. Sebab saintifik yang dikemukakan ialah setiap manusia membawa sepasang kromosom yang dinamakan sebagai kromosom X dan kromosom Y. Lelaki membawa kromosom X dan Y untuk membuat pasangan. Perempuan membawa kromosom X dan X untuk membuat sepasang.

Kromosom Y tiada pada wanita. Kromosom X dan Y, yang dibawa oleh lelaki, membolehkan penciptaan kedua-dua lelaki (menggunakan kromosom X dan Y daripada lelaki iaitu XY), dan seorang perempuan (menggunakan hanya dua kromosom X daripada lelaki iaitu XX). Walau bagaimanapun, seorang wanita tidak dapat menghasilkan seorang lelaki kerana wanita tidak membawa kromosom Y.

Logik saintifik ini sepadan dengan penjelasan agama bahawa Allahﷻ mencipta Nabi Adam AS dahulu dan daripada Nabi Adam AS… perempuannya diciptakan.

Walau bagaimanapun, pada masa lalu, teori Darwin ini sangat terkenal dan diterima baik. Teori Darwin ini mengatakan bahawa pada mulanya hanya ada air… seekor ikan berevolusi daripada air. Melalui beberapa peringkat evolusi, akhirnya ikan itu bertukar menjadi monyet. Monyet ini berkembang menjadi manusia. Ini adalah logik mudah dan asas di sebalik Teori Evolusi.

Setiap atheis akan mengemukakan teori dan hujah ini. Mereka mendakwa bahawa ia mengambil masa beribu-ribu tahun untuk spesies hidup untuk berkembang menjadi spesies seterusnya dalam tangga. Kemudian beribu-ribu tahun lagi telah digunakan untuk spesies ini berkembang menjadi spesies seterusnya dalam tangga. Mereka bercakap tentang masa dalam beribu-ribu tahun. Namun, apabila mereka mengubah seekor monyet menjadi manusia maka ini tidak mengambil masa beribu tahun. Penukaran daripada
monyet kepada manusia ini mengambil masa yang agak singkat.

Sekarang soalannya: Organ yang paling rumit dalam tubuh manusia ialah otak yang mengawal seluruh badan. Walaupun mengambil masa beribu-ribu tahun untuk anggota badan lain berkembang menjadi spesies seterusnya, mereka mengakui bahawa otak mengambil masa yang agak singkat. kenapa?

Apabila anda membangkitkan soalan ini, jawapan yang diberikan ialah terdapat Missing Link(“Pautan hilang”) di sini. Apa yang mereka katakan… ialah penukaran daripada monyet kepada manusia mempunyai beberapa pautan yang hilang.

Teori ini tidak lengkap dan gagal tanpa hujah pautan yang hilang ini. Dan kami bersetuju dengan mereka… bahawa mereka kehilangan hubungan mereka dengan Allah SWT.

Shaykh Hafiz Maulana Engr. Zulfiqar Ahmad Naqshbandi Mujaddidi Db Khutbaat-e-Faqeer: Jld. 23, p239

kredit : Maulana Wan Asmadi