Wajah yang selalu berada di cover belakang Iqra ialah K.H. As’ad Humam. Memang tidak ramai yang mengenalnya. Dia dilahirkan di Yogyakarta pada tahun 1933. Nama sebenarnya sebenarnya ialah As’ad, manakala nama Humam yang diletakkan di belakang adalah nama ayahnya, H. Humam Siradj. Dia tinggal di Desa Selokraman, Kotagede, Yogyakarta. Dia adalah anak kedua daripada tujuh orang anak.

Dia menderita kalsifikasi tulang belakang dan kecacatan fizikal sejak mudanya yang mengharuskannya menjalani rawatan perubatan di hospital Bethesda Yogyakarta selama lebih kurang satu setengah tahun. Kerana penyakit itu KH. As’ad Humam tidak dapat bergerak dengan bebas. Seluruh tubuhnya sakit sehingga sukar untuk membungkuk, solatnya harus dilakukan dengan duduk lurus, dan dia tidak boleh tunduk atau sujud. Bahkan untuk melihat ke kiri dan kanan dia harus memusingkan seluruh tubuhnya.

Dia bukan kalangan ahli akademik, berpendidikan yang lulus dari Sekolah Berasrama Islam, atau Sekolah Menengah Islam, bahkan dia hanya belajar hingga kelas 2 Madrasah Mualimin Muhammadiyah Yogyakarta, atau setaraf dengan sekolah menengah pertama.

KH. As’ad Humam bekerja sebagai penjual aksesori tiruan di pasar Bringharjo, wilayah Malioboro Yogyakarta, pekerjaan ini mendorongnya untuk berkenalan dengan KH. Dachlan Salim Zarkasyi, dan kaedah Qiraati.

Pada waktu itu metode belajar membaca Al-Quran yang popular di Indonesia adalah Qawaid Al-Baghdadiyah, iaitu membaca huruf-huruf Hijaiyah dengan ejaan. Cara belajarnya agak rumit, kerana untuk menghasilkan bunyi “a” misalnya, pelajar mesti memulakan dengan huruf alif yang berharakat fathah, kemudian membaca “a”. Contoh ejaan seperti, “Alif fathah a, alif kasrah i, alif dhamah u, a-i-u”. Suara, tentu saja, terus berubah sesuai dengan huruf yang dieja, dipasang, dan kemudian dibaca dengan sempurna. Kaedah ini menjadikan pembacaan huruf Hijaiyah lebih lama kerana anda harus mengumpulkannya terlebih dahulu.

Setelah mengetahui kaedah ini, KH. As’ad Humam kemudian berhasrat untuk mengembangkan idea untuk kaedah baru yang lebih cekap agar pelajar dapat mempelajari al-Quran dengan cepat dan mudah. Hasil perkembangan ini dia kemudian menulis dan menyerahkan kepada KH. Dachlan Zarkasyi.

Iqra ditulis oleh KH. As’ad Humam terdiri dari enam jilid (Iqra 1-6) yang tidak lagi dieja, tetapi menyediakan cara membaca dengan sistem suku kata. Dia juga memilih kata-kata yang biasa didengar dan sederhana untuk anak-anak, seperti “ba-ta”, “ka-ta”, “ba-ja”, dan sebagainya. Setelah itu lanjutkan dengan kata-kata yang lebih panjang, kemudian kalimat pendek, kemudian pelajari kata-kata dalam huruf pendek Al-Quran. Semuanya dipersembahkan sesederhana mungkin agar mereka yang mempelajarinya, terutama kanak-kanak dapat mempelajarinya dengan mudah.

Walau bagaimanapun, idea-idea ini sering ditolak oleh KH. Dachlan Salim Zarkasyi, terutama untuk dimasukkan dalam Qiraati, kerana dia menganggap Qiraati sudah sempurna sehingga tidak perlu ada perubahan lagi. Inilah yang akhirnya mencetuskan “konflik” kedua-dua tokoh tersebut. Jadi pada akhirnya muncul idea KH. As’ad Humam bersama Pasukan Pemuda Tadarus untuk Masjid dan Mushalla (Pasukan Tadarus “AMM”) Yogyakarta mengembangkan dan menyusun penggunaan kaedah baru untuk belajar membaca Al-Quran dengan cepat dan kaedah Iqra diterbitkan.

Tidak diketahui dengan tepat berapa juta buku Iqra yang telah dicetak dan diedarkan ke pelbagai bahagian negara dan sejumlah negara. Namun, pada tahun 1996, dalam berita kematian, Agus Basri dan Khoiri Akhmadi menyebutkan bahawa Iqra telah tersebar ke seluruh negara dan telah sampai ke Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Filipina, benua Eropah dan Amerika.

Malangnya, sementara buku Iqra terus tersebar ke pelbagai tempat dan memberi banyak manfaat kepada kesihatan orang, kesihatan K.H. As’ad Humam sebenarnya semakin teruk. Dia yang telah menderita kalsifikasi tulang belakang selama beberapa dekad dan perlahan-lahan menjadi lumpuh, dan pada akhirnya dia tidak tahan lagi. Jumaat, 2 Februari 1996, K.H As’ad Humam meninggal dunia.

Melalui kaedah Iqra yang diciptanya, K.H. As’ad Humam telah membantu berjuta-juta orang untuk belajar membaca Al-Quran dan menjadi amal untuknya.